İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları Yönetimi ve Araştırma Merkezi (KPY)’nin 2008 yılından bu yana düzenlediği KPY Konferansları’nın yedincisi 7 Ocak 2016, Perşembe günü Kültür Politikaları İçin Örgütlenme, Protesto ve Lobicilik: Berlin Örneği başlığıyla düzenlenecek. Bu yılki konferansın konuğu Berlin Kunstraum Kreuzberg/Bethanien yöneticisi Stéphane Bauer olacak. Stéphane Bauer’in konuşmasının içeriğine ve kendisi hakkında kısa bilgiye aşağıda erişebilirsiniz.
Konuşma İngilizce yapılacaktır.
Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Bilgi KPY Ekibi
Tarih: 7 Ocak 2016, Perşembe
Saat: 18:00-20.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi Seminer Salonu
Konuşmacı: Stéphane Bauer (Berlin Kunstraum Kreuzberg/Bethanien)
Başlık: Kültür Politikaları İçin Örgütlenme, Protesto ve Lobicilik: Berlin Örneği
Kapsam: “To have and to need”, “Coalition of the independent scene” ve “Sanat Konseyi”
Berlin’de kültür politikaları 1945’ten bu yana tarihi değişimlerle belirlenmiştir. 2010 yılında gerçekleşen son değişim; sanatçıların kendi kendilerine örgütlenmesi sonucu “Coalition of the independent scene” ve “To have and to need” isimli hareketlerin ortaya çıkması olmuştur. Bu iki grup, Berlin’deki kentsel gelişim ve kültürel üretimin ekonomik koşullarına tepki olarak ortaya çıkmışlardır. Kültür kurumlarının rolünün yeniden tanımı, Berlin’in doğu kesiminin yeniden inşası ve Berlin’in Avrupa’daki kültürel üretim için bir metropol olarak inşası olan ve 90’larda Duvar’ın yıkılmasından bu yana devam eden bu değişimler aşaması bu kırılma ile sona ermiştir. Bugünkü anahtar soru ise: Berlin’in dünya metropolleri arasında ekonomik zorluklar ile mücadele eden sanatçılar için nasıl çekici olmayı sürdürebileceğidir. Bu mekan, para ve imaj üretimi alanlarında bir mücadeledir. Sanatçılar ve onların kendi örgütlenmeleri bu mücadele içinde anahtar bir rol oynamaktadır.
Stéphane Bauer – Kunstraum Kreuzberg/Bethanien – Yönetici
Stéphane Bauer, Bonn Friedrich Wilhelm Üniversitesi ve Freien Universität Berlin’de Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Makroekonomi ve Psikoloji eğitimi almıştır. Stéphane 1997 yılından beri Kunstamt Kreuzberg, Neuen Gesellschaft für Bildende Kunst e.V. ve Kunstraum Kreuzberg/Bethanien’de çeşitli sergilerin küratörlüğünü yapmıştır. Kendisi 2002’den beri Kunstraum Kreuzberg/Bethanien’in yöneticisi olmuştur. 2002 – 2008 yılları arasında Berlin’deki Goethe Institut tarafından düzenlenen ve uluslararası kültürel arabuluculara yönelik yıllık düzenlenen ve iki hafta süren atölyeleri yönetmiştir. 2006 yılından beri bbk’da (Berlin’de sanatı destekleyen kamu tarafından finanse edilen dernek) eğitmen olarak çalışmakta ve sergi yönetimi ve organizasyonu konusunda dersler vermektedir.
2008’den bu yana kendisi Berlin’deki Universität der Künste’de Institute for Art in Context’te çalışmaktadır. Stéphane aynı zamanda ‘Rates für die Künste’ (Sanat Konseyi) Berlin’ ve Berlin şehri için ‘Jour Fixe Bildende Kunst’ üyesidir.
Konferansın dili İngilizce’dir.
Bilgi için:
Serhan Şahin serhan.sahinu@bilgi.edu.tr
Date: 7 January 2016, Thursday
Time: 18:00-20.00
Venue: santralistanbul Campus, Energy Museum Seminer Hall
Speaker: Stéphane Bauer (Berlin Kunstraum Kreuzberg/Bethanien)
İstanbul Bilgi University Cultural Policy and Management Research Centre (KPY) organise 7th annual KPY Day Conference titled as “The role of self-organisation, protest and lobbyism for the cultural policies in Berlin” on 7 January 2016, Thursday. This year’s conference guest is Stéphane Bauer, director of Berlin Kunstraum Kreuzberg/Bethanien. You can find information about Stéphane Bauer’s speech and himself below.
Title: The role of self-organisation, protest and lobbyism for the cultural policies in Berlin. Kültür Politikaları İçin Örgütlenme , Protesto ve Lobicilik: Berlin Örneği”
About: “To have and to need”, “Coalition of the Independent Scene” and the “Council for the Arts”
Cultural policies in Berlin since 1945 have always been marked by historical turning points.The latest in 2010 has been marked by the appearance of the self-organisations by artists like “Coalition of the independent scene” and the movement of visual artists named “To have and to need”. These two groups were reacting on a radical change in the city development of Berlin and on the economical situation of cultural production. These shifts ended the phase of the changes which occurred since the fall of the wall beginning of the 90s: the redefinition of the role of cultural institutions, the rebuilding of the eastern part of the city of Berlin and the construction of Berlin as the metropolis for cultural production in Europe. The key question today is: how will Berlin manage to remain attractive for artists facing the highly economical challenges in the competition of the metropolises of the world. It is a struggle about space, money and image production. Artists and there self-oragnisations play a key role in this struggle.
Stéphane Bauer – Kunstraum Kreuzberg/Bethanien – Director
Stéphane Bauer studied Sociology, Political Science, Macroeconomics and Psychology at the Friedrich-Wilhelm-Universität in Bonn and the Freien Universität Berlin. Since 1997 Stéphane has curated exhibitions at the Kunstamt Kreuzberg, Neuen Gesellschaft für Bildende Kunst e.V. and in the Kunstraum Kreuzberg/Bethanien. Since 2002 Stéphane has been the director of the Kunstraum Kreuzberg/Bethanien. From 2002 – 2008 he has directed the annual two week seminar for international cultural mediators at the Goethe Institute in Berlin. Since 2006 he has been an instructor at the bbk (a publicly funded organization that supports the arts in Berlin) and has given lectures on exhibition management and organization.
He has been working at the Institute for Art in Context at the Universität der Künste in Berlin since 2008. Stéphane is also since 2008 a member of the organization for ‘Rates für die Künste’ (Council for the Arts) Berlin. He is also a member of ‘Jour Fixe Bildende Kunst’ for the city of Berlin.